Rozenliefde

Roos

In mijn hart

Woonde je al

Met je geur die raakt

Je smaakt

Zo zoet

Je omhult me

Begeurt mijn haren

Mijn zintuigen

Nooit zo open

Als nu

Midden in dit rozenveld

Waar rozenknoppen

Met gonzende verwachting

De zonnestralen begroeten

Om zich in de warmte

Open te vouwen

En zich stralend tonen

In roze zachtheid

Met geel hart

De lucht bevrucht

Met jouw intense geur

In kleur

Die liefde heet

Thuis na intens en prachtig Bulgarije. Wat fantastisch, de rozenvelden, en daar mogen plukken van de Rosa damascena en de Rosa alba. Koninginnen der bloemen. Wat heb ik er van genoten. Vooral de vroege ochtenden, met opgaande zon, de zingende vogels, de rozen die je bijna open kon zien gaan naarmate de zon krachtiger werd. De geur, bijna onbeschrijflijk heerlijk en intens. En dat in een land dat naast deze rijkdom ook zoveel armoede kent. Want ik besef wel degelijk dat de romantiek die ik voelde tussen de rozen voor de zigeuners die in de rozenpluktijd wekenlang van vroeg tot laat in de rozenvelden staan om te plukken er waarschijnlijk niet is. En dat te laten zijn wat het is, omdat het hun leven is. Mezelf toe te staan te genieten en geïnspireerd te raken door deze mooie bloem en de prachtige oliën en gerechten die er mee gemaakt kunnen worden. Om een beetje van die rozenliefde door te geven. Het geurt nog in me na. De laatste verse rozen die ik meenam in mijn koffer vandaag in een smoothie opgesnoept. En nieuwe rozenrecepten bedacht en gemaakt en geproefd. Mmmm…! En wat een feestje … in mijn eigen tuin heb ik ook al de eerste rozen kunnen plukken. Blaadjes gedroogd in de droogoven … vers gebruikt in wat gerechten … straks nog wat oogsten voor in de vriezer … ja, ik vind dat rijkdom. En als ik mijn hoofd buig over een bloem die net haar blaadjes openvouwt, mijn neus in de zachtjes blaadjes rust en ik de geur opsnuif, ben ik weer even in de rozenvallei. Sta ik even stil, in het moment, met liefde in mijn hart. Om daarna mijn keuken in te duiken, om de recepten die nog ergens in mij gonzen in mijn keuken tot leven te roepen. Morgen een receptje? Ja, morgen een receptje!