Kerstbroodtulband met walnootamandelspijs
Ingrediënten spijs:
100 gram fijn gemalen walnoten
100 gram amandelmeel
75 gram honing
1 klein ei
Raps en sap van een kleine biologische citroen
Ingrediënten deeg:
Vulling deeg:
Handvol rozijnen
Handvol gedroogde cranberries
Handvol fijngesneden gedroogde abrikozen
Handvol fijngesneden gedroogde pruimen
Handvol grof gemalen walnoten
Scheut amaretto, of rum of andere likeur
Het deeg zelf:
100 gram amandelmeel
100 gram chufameel (je kunt ook 200 gram amandelmeel gebruiken)
50 gram kokosbloesemsuiker
4 eieren
50 gram kokosolie, au-bain-marie gesmolten
Sap en rasp van een biologische sinaasappel
Snufje zout
Theelepel bicarbonaat
1 eetlepel kaneel of speculaaskruiden
Bereiding:
Doe de zuidvruchten met de grof gemalen walnoten in een kom en giet er de likeur overheen. Laat even intrekken. (lekkerste is nog wel een hele nacht)
Meng de ingrediënten voor het spijs tot een spijsbal en zet in de koelkast. ( ook het liefst een nacht van tevoren)
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng in een kom de droge ingrediënten. Meng in een andere kom de eieren, de kokosolie en de rasp en sap van de sinaasappel. Maak van de droge en de vloeibare ingrediënten en mooi nog redelijk vloeibaar deeg. Roer er de zuidvruchten met de walnoten door heen.
Vet een tulbandvorm in….of een gewoon bakblik.
Schep de helft van het deeg in de vorm. Maak van de spijs een rol en leg dat op de eerste laag deeg. Schep de rest van het deeg eroverheen.
Zet in de oven en na ongeveer 50 minuten heb je een prachtig kerstbrood die smaakt naar tulband, door het heerlijke amandel- en/of chufameel.
Fijne kerst!