Kerstbroodtulband met oranjebloesemamandelspijs

Ingrediënten spijs:

 

100 gram amandelmeel

50 gram honing

1 klein ei

2 eetlepels oranjebloesemhydrolaat

Ingrediënten deeg:

 

Vulling deeg:

Handvol rozijnen

Handvol gedroogde cranberries

Handvol fijngesneden gedroogde abrikozen

Handvol fijngesneden gedroogde pruimen

Handvol fijngesneden gedroogde vijgen

Handvol grof gemalen amandelen

Scheut amaretto, of rum of andere likeur

Sap en rasp van een biologische sinaasappel

 

Het deeg zelf:

75 gram amandelmeel

75 gram chufameel

50 gram havermeel (kun je eventueel zelf malen van havervlokken)

(je kunt ook alleen 200 gram amandelmeel gebruiken)

50 gram kokosbloesemsuiker (is in dit brood niet echt nodig, maar voor de echte zoetliefhebbers kun je er voor kiezen)

4 eieren

50 gram kokosolie, au bain-marie gesmolten

Snufje zout

Theelepel bicarbonaat

1 eetlepel kaneel of speculaaskruiden

 

Bereiding:

Doe de zuidvruchten met de grof gemalen amandelen in een kom en giet er de likeur overheen. Laat even intrekken. (het lekkerste is een hele nacht)

Meng de ingrediënten voor het spijs tot een spijsbal en zet in de koelkast. (ook het liefst een nacht van tevoren)

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng in een kom de droge ingrediënten. Meng in een andere kom de eieren, de kokosolie en de rasp en sap van de sinaasappel. Maak van de droge en de vloeibare ingrediënten en mooi nog redelijk vloeibaar deeg. Roer er de zuidvruchten met de amandelen door heen.

Vet een tulbandvorm in.

Schep de helft van het deeg in de vorm. Maak van de spijs een rol en leg dat op de eerste laag deeg. Schep de rest van het deeg eroverheen.

Zet in de oven en na ongeveer 50 minuten heb je een prachtig kerstbrood die smaakt naar tulband, door het heerlijke amandel- en/of chufameel.

Fijne kerst!